Link Generation
Donec sollicitudin magnaultric semper. Lorem ipsum dolor sit
amet consectetur.
amet consectetur.
Donec sollicitudin magnaultric semper. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur.
Dünya Fikri Mülkiyet Günü temasını seçti. Her yıl 26 Nisan’da kutlanan Dünya...
TÜRKPATENT KVKK kapsamında değişikliğe gitti 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında...
Apple patent savaşında kaybetti Uzun bir süredir patent savaşını kazanan VirnetX, Apple’ın...
Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu yürürlüğe girdi Önemli değişiklikler öngören ve uzun süredir...
Bir eser ortaya koyduğunuzda eserinizin tarafınıza ait olduğunun
tespiti önem arz eder. aktifpatent eser sahipliği tespiti konusunda
hukuki destek hizmeti sunar.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre bir eserin belli bir kuruma tescil edilme zorunluluğu yoktur. Eser sahibinin hakkının koruyabilmesi bakımından eser sahipliğinin tescili önem arz etmektedir.
Eserin ortaya çıkaran eser sahibi hak sahipliğinin tespitini istemelidir. Bu kanundan doğan hakların kullanabilmesi bakımından önemlidir.
Bir eserin otaya çıkış tarihi ve saati çok önemlidir. Hakkın ileri sürülmesi ile önceki hak sahipliği iddiasının ileri sürülmesi eserin ortaya çıkarılış konusunda çatışma yaratabilir.
5846 Sayılı Telif Hakkı yasası bağlamında her eser korunmamaktadır. Eser olarak kabul edilebilmesi için yasa tarafından aranılan bazı şartların yerine getirilmesi gereklidir.
Herhangi bir şekilde dil ve yazı ile ifade olunan eserler ve her biçim altında ifade edilen bilgisayar programları ve bir sonraki aşamada program sonucu doğurması koşuluyla bunların hazırlık tasarımları.
Her nevi rakıslar, yazılı koreografi eserleri, Pandomimalar ve buna benzer sözsüz sahne eserleri
Teknik ve ilmi mahiyette fotoğraf eserleriyle, her nevi haritalar, planlar, projeler, krokiler, resimler, coğrafya ve topoğrafyaya ait maket ve benzerleri
her çeşit mimarlık ve şehircilik tasarım ve projeleri, mimari maketler, endüstri, çevre ve sahne tasarım ve projeleri.
Müzik diğer bir adıyla musiki, en genel tanımı ile sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış halidir. Bir başka anlatımla müzik, sesin ve sessizliğin belirli bir zaman diliminde ifade edildiği sanatsal bir formdur. Bu kapsamda musiki eserleri de korunmaktadır.
Şarkılar, pop, jazz, metal, rock vb
Türküler, alaturka içeren müzikler
Taksim, ilahiler
Yağlı ve suluboya tablolar; her türlü resimler, desenler, pasteller, gravürler, güzel yazılar ve tezhipler, kazıma, oyma, kakma veya benzeri usullerle maden, taş, ağaç veya diğer maddelerle çizilen veya tespit edilen eserler, kaligrafi, serigrafi gib eserler korunabilmektedir.
Heykeller, kabartmalar ve oymalar
Mimarlık eserleri, el işleri ve küçük sanat eserleri, minyatürler ve süsleme sanatı ürünleri ile tekstil, moda tasarımları, fotoğrafik eserler ve slaytlar, grafik eserler
Karikatür eserleri
Sinema eserleri, her nevi bedii, ilmi, öğretici veya teknik mahiyette olan veya günlük olayları tespit eden filmler veya sinema filmleri gibi, tespit edildiği materyale bakılmaksızın, elektronik veya mekanik veya benzeri araçlarla gösterilebilen, sesli veya sessiz, birbiriyle ilişkili hareketli görüntüler dizisidir.
Filmler
Diziler, sitcomlar
Dijital platformdaki sinema ve dizi niteliğindeki yayınlar
5846 Sayılı kanun ile eser sahibine bazı haklar tanınmıştır. Buna göre eser sahibi telif hakkı ihlali sebebiyle mali ve manevi hak taleplerinde bulunabilmektedir.
Eser sahibi ortaya koyduğu eserde adının belirtilmesini talep eder. Bu eser sahibinin kanundan doğan manevi hakkıdır.
Eser sahibi eserin kamuoyu ile paylaşma zamanını belirleyebilir. Gün ve saatini ayrıca belirtebilir.
Eser sahibi izni olmadan eser üzerinde herhangi bir değişiklik, kısaltma, ekleme, çıkarma gibi işlemler yapılamaz.
Bir eserden, onu işlemek suretiyle faydalanma hakkı munhasıran eser sahibine aittir. Çoğaltma, yayma, temsil ve İşaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkını talep edebilir.