Marka Tescili

Yatırımınıza verdiğiniz ismi tescilleyin,

aklınız da işiniz de rahat etsin. Ulusal ve

uluslararası tescil yöntemi ile markanızı 

dünyada koruyun.

Yatırım süreci öncesi önemli bir adım

6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa göre bir markanın korumadan yararlanabilmesi için tescillenmesi gereklidir. Yatırımınızdan önce markanızın tescilini yaptırmayı ihmal etmeyin. 

Tescilli markanın gücünü kullanın

Rakiplerinize tescil edilen markanızın değerini gösterin. Bir markanın Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil edilmesiyle yatırımınızın değerlendiğini görün.

Rekabet dünyasında önde olun

Tescilli marka ile rakipleriniz karşısında duruşunuzu gösterin. Tescilden doğan haklarınızı kullanarak itibarınızı artırın.

Müşterilerinize markanızı anlatın

İlgili sektörde birçok isim adı altında faaliyet gösteren firmalar yer alıyor. Tescilli markanızın ile rakiplerinize nazaran müşterilerinizin gözünde değer kazandığını görün. Markanızın tescilli olduğunu müşterilerinize anlatın.

Dijital pazarda markalaşmanın önemi

Global dünyada hız kazanan dijital pazarda markalaşmanın önemi daha da arttı. Dijital pazarda markaların yarıştığı bir dünyada tescilli markanızla siz de yerinizi alın. 

Markalaşma

Yatırımlarınızın marka ile değer kazandığını unutmayın. Yapılan araştırmalara göre insanların ilk önce marka ismine odaklandığını, ürün ve hizmetleri ise daha sonra düşündükleri belirtilmektedir.

Etkili bir isim bulma

Ticaretin etkin olduğu bir dünyada doğru ismi bulabilmek önemlidir. Öyle ki yanlış bir isimle yatırımlarınızı gerçekleştirmek hayal kırıklığı yaşatabilir. Bu bakımdan doğru, fonetik ve kulağa hoş gelen bir isimle rekabete atılmak önemlidir.

Rakipler arası etkileşim

Birçok firma sektöre etkili bir isimle girmekte, bu da rakipler arasındaki rekabet ortamını kızıştırabilmektedir. Bu bakımdan etkili bir marka ile sektöre girerken rakiplerinize zarar verebilecek isim ve ibarelerden kaçınmaya özen gösterin.

Güncel olun

Yarattığınız markanızı güncel ve kalıcı hale getirin. Reklam ve tanıtıcı yöntemlerle markanızın akılda kalmasını sağlayın. Tüketicilerin markanıza olan güvenini sağlayın.

Sosyal medyada markalaşmak

Popüler kültürün ürünü olan sosyal medya araçları her geçen gün daha da ilgi çekici hale geliyor. Birçok firma e-ticaret ortamını sosyal medya platformuna taşıdı. Sosyal medyanın gücünü kullanarak markanızın bilinirliğini artırın.

Marka farkındalığı

Youtube, Facebook, Instagram gibi platformlarda marka farkındalığı arttı. Influencerlar ve diğer iletişim araçları ile markanızın dijital pazarda etkin olmasını sağlayın.  

Hedefinizi belirleyin

Hedef tüketicinizi belirleyerek etkili pazarlama yönteminize odaklanın. Doğru tüketici ile markanızın arasında güvene dayalı bağ kurun.

Marka hakkında
sıkça sorulan sorular

Marka başvurusu hakkında en sık sorulan sorulara bu bölümde ulaşabilirsiniz.

Markanızı tescil ederken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, markanız ile aynı veya benzer markaların olup olmadığıdır. Eğer markanız ile aynı veya benzer bir marka daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil edilmiş ise ancak markanızı ayırt edici olacak şekilde değiştirerek tecil edebilirsiniz.

Yasal bir süre olmamakla birlikte tescil aşaması 6 ile -15 ayda tamamlanmaktadır. Süreler, başvuru dosyanızı inceleyen uzmanın kararına, marka başvurunuza itiraz gelip gelmemesine, gelen itirazlara cevap verip vermemenize göre değişmektedir.

Aktif Patent olarak markanızın benzerlik araması hem ulusal kaynaklardan hem de uluslar arası kaynaklardan yapılmakta ve en doğru sonuca ulaşılmaktadır.

Hayır. Bu ifade çok yaygın kullanılmakla beraber yanlış kullanılan bir ifadedir. Şöyle ki; patent teknik yönü olan buluşların tescilini ifade ederken, marka sizin mal veya hizmetlerinizi diğer kişilerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan ibareler, işaretlerdir. Markanızın patentini değil tescilini alabilirsiniz.

Ticaret ünvanınız her ne kadar Ticaret Odası’na kayıtlı da olsa bu sizin markanızı korumak için yeterli değildir. Markalar yalnızca tescil ile korunmaktadır. Türkiye’de markanızı tescil ettirebileceğiniz tek yetkili kurum ise Türk Patent ve Marka Kurumu’dur.

Ticaret hayatında kullanmış olduğunuz bir logonuz var ise, bu logonuzu isterseniz markanızla birlikte tescil ettirebilirsiniz isterseniz de markanızdan bağımsız olarak tescil ettirebilirsiniz.

Marka başvurusu yaptığınızda markanız başvuru tarihinden itibaren koruma altına alınacaktır. Markanız tescil edildiğinde ise 10 yıl boyunca size koruma sağlayacaktır. Bu 10 yılın sonunda ise markanızı her 10 yılda bir yenileyerek koruma süresini sınırsız olarak arttırabilirsiniz.

Markanızın tescili size çift taraflı bir koruma sağlayacaktır. Şöyle ki; markanızı tescil ettirdiğinizde sizin markanızı taklit edemeyecekler, ederler ise de tarafınızdan yaptırım uygulama hakkı doğacaktır. Diğer taraftan bir üçüncü kişinin sizin markanızı tescil ettirerek size karşı yaptırım uygulama durumu da söz konusu olmayacaktır. Böylece kendi haklarınızın mağduru olmayacaksınız.

Maalesef tek bir başvuru ile tüm Dünya’da koruma sağlama imkanı bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’de yapacağınız başvuruya bağlı olarak uluslar arası anlaşmalar gereğince seçeceğiniz ülkelerde tescil imkanı bulunmaktadır. Yine seçeceğiniz ülkelerde ayrı ayrı başvuru yapma imkanınız da bulunmaktadır.

Marka başvurunuzdan veya tescil edilmiş olan markanızdan kaynaklı haklar da malvarlığı hakları gibidir. Her türlü tasarruf hakkına sahipsiniz. Marka başvurunuzu veya tescil edilmiş olan markanızı üçüncü bir kişiye lisans vererek kullandırabilirsiniz, üçüncü bir kişiye devredebilirsiniz, miras bırakabilirsiniz veya rehin edebilirsiniz.

Markanız taklit ediliyor ise, taklit edildiğinin tespitini, taklit eyleminin durdurulmasını, giderilmesini talep edebileceğiniz gibi, taklit nedeni ile uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararın tazminini de talep edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda Aktif Patent’in kurucu ortakları olan avukatlarımız ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal veya hizmet üreten, satışa arz eden veya satan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Yetkisi olmadığı halde başkasına ait marka hakkı üzerinde satmak, devretmek, kiralamak veya rehnetmek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Sorunuz varsa

Bizlere sormak istediğiniz soru varsa bize iletin en kısa sürede yanıtlayalım.